Wednesday, April 3, 2013

SIMPLE RESEPI..FROM PANTAI TIMUR

Wah...wah,,,wah,,,amboi...amboi....amboi..lame sungguh sisihkan blog(sisih ke?) BUKAN sisih..tapi tk der aper yg menarik nk dikongsi till hari ni ader lah kot...hahah...iyo2 lah tu..
Ntah naper tetiba baru tersedar dari lamunan(lamun sgtlah) dah nk masuk 10 tahun duk kat Terengganu, since kawin till now dah ader 5 child..suka duka kat Terengganu nilah...huh,,,10 tahun tu...lame gaklah..klau beli umah dah nak habis tempoh bayar dah tuuu...heheh...
ha..ha... konon dah 10 tahun kat Terengganu, so makan, masak pun dah gaye org Terengganu kan?..aper lagi anak2..cakap pun gaya org Terengganu, lebih2 lagi lahirnya di sini..
So, kalau dah name tinggal kat Terengganu ni kalau tak expert masak mknan Terengganu ni tak sah lah kan...sekali lagi soooo....kat cni saya nk kongsi dengan korang resepi yang paling ringkas dan sedap (masakan orang Terengganu) anak pun suka xspecially my hubby sangat2 suke ... resepi ni saya dapat dari orang terengganu jugaklah..memang senang ringkas dan sedap...bagi yang nk mencuba bole lah yer cuba...
Masakan nya bertajuk (heheh...tajuk ke?) Ikan baung singgang pedas


Bahan2nya so simple..
 - Just ambik sedikit kunyit hidup(cikit ajer tau (dlm 0.3cm)
 -cili padi (4 bj)- kalau nk pedas tambah lagi dan lagi...huhuuu
-sedikit garam (ckit je tau-takut darah tinggi plk nanti0huhuhu
-Ikan baung (dibasuh dengan tepung gandum utk hilang hanyir) basuh tau!
-asam keping
-Tempoyak(sedikit)- kalau suke laaaaaa.....kalau tak suka tak yah..

Cara2nya:-
kunyit hidup plus garam plus cili padi tumbuk hingga lumat (lumat tau..)
Campurkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam air dan didihkan kedalam periuk
Masukkan ikan dan asam keping juga tempoyak kalau suka n tampah lah sedikit daun kesom..kalau tk ader daun kesom pom tak aper...masak sampai masak...Simple tak? dan senang!!!! 
Selamat mencubaaa....
 

OK! siap utk dihidang bersama nasi putih ... NYUm! nyum! nyum!!!!!!!!!!!


alahai nampak sipi2 je ,,,huhuhuu tambah lak ngan ulam-ulaman...walahhhhh!!!!